miércoles, 19 de junio de 2013

EXCURSIÓ A CENTELLES-CASTELL DE LA POPA














El dissabte, dia 15 de Juny hem fet l'última sortida de la temporada. Una excursió a Centelles. Ens trobem a l'estació de Sants, a les 8,45 i agafem el tren fins a Centelles. En aquesta bonica població ja hi havíem estat, però en aquesta ocasió anem cap al Castell de la Popa, anomenat Castell de Castellcir, ubicat a la població de Castellcir (Vallès Oriental).
Una vegada arribem a l'estació de Centelles creuem la població i sortim a la carretera. Una mica més endavant, agafem un camí a la dreta, i anem pujant per un camí de boscos i conreus de civada que ens condueix al Mas de Can Rovira, on les vaques pasturen tranquil·lament pel bosc.
Pel camí hem pogut veure un episodi de la naturalesa ben colpidor: una serp s'introduïa en el niu que un ocellet tenia a la roca. Suposem que a dins hi tenia els ous i la femella covant, ja que l'ocellet no parava de voltar sobre la serp i semblava que ens demanava ajuda. Finalment, la serp s'ha introduit del tot al niu, així que de ben segur que s'ha cruspit a la femella i els ous.
Cap a les dos hem arribat al Castell de la Popa. Aquest castell està edificat damunt d'una gran roca. Un lloc ideal per dinar i descansar una mica, tot aprofitant l'ombra del castell.

HISTÒRIA :
El castell està documentat de l'any 1014. La seva funció principal era la defensa de la vall de la riera de Castellcir-Tenes.
A principis del segle XI apareixia la dinastia dels Castellcir amb Gerard de Castellcir que tenia els drets del Castell, però al 1107 va passar a Guillem Ramon d'Òdena. El 1294 Roger i Gelabert de Castellcir consten com a propietaris. Durant l'any 1348 desapareixa casi tota la família degut a la Peste Negra, tan sols va sobreviure una de les filles, l'Almanda. Durant el 1363 va passar a Guilabert de Centellesí i vint anys després l'adquireix Ramon de Planella. L'any 1942 el va adquirir Enric Torello i Ceniza.

LLEGENDA:
Hi ha una llegenda que diu que l'edifici feudal tenia una sortida subterrània que anava a altres espais a uns kilòmetres més enllà, on hi havia una gran torre que la coneixien amb el nom de la Torrasa. La gent plena de curiositat més d'una vegada havia entrat, però el fort vent apagava les antorxes. Va passar molt de temps i els pagesos varen tapar el forat, doncs sempre es perdia el bestiar.
No se sap res del cert però es diu que a la Torrassa hi ha un xai d'or enterrat.

ACTUALITAT :
El castell està format per fragments de la muralla, les restes de l'edifici principal i la capella de Sant Martí de la Roca. Les edificacions ocupen 570 m2., repartits en una fortalesa d'una planta i dos pisos. Tot el castell de la Popa està aixecat a sobre de la pedra, sense ciments. Actualment es troba en ruïnes.

Després de recòrrer les restes del castell que encara queden en peu i gaudir d'unes magnífiques vistes, hem tornat pel mateix camí cap a Centelles. A les 18h. agafem el tren de tornada cap a Barcelona.
Ens acomiadem desitjant un bon estiu a tots i totes i quedem per fer la propera sortida el 21 de setembre cap a la platja, des de Sitges fins a Vilanova i la Geltrú.

No hay comentarios:

Publicar un comentario